Sağlık hizmetleri insanların sağlıklı yaşamalarını öngören hizmetlerdir. Ancak bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar ile kişilerin de denetleme mekanizmasına dahil olması, sağlığı olumsuz etkileyen durumların ortadan kaldırılması ve sağlık hizmetlerinin aksamaması açısından önemlidir.
Yanlış tedavi ve müdahalelerin önüne geçmek, sorumluların tespiti ve hataların tekrar edilmemesi için gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Bu bağlamda hasta veya hasta yakınlarının hukuki zeminde varsa mağduriyetlerinin giderilmesi için hukuki ortamın sağlanması açısından sağlık ve ilaç hukuku önemlidir.
Hastaların yanlış teşhis ve tedavi, ilgisizlik, bilgi eksikliği ve tecrübesizlik gibi nedenlerle zarar görmeleri halinde açılan davalara malpraktis davası adı verilir.
Doktorların varsa kusurlarının tespit edilmesinde tıpla ilgili yasalar yeterli gelmediğinde Medeni Kanun ve Türk Ceza Kanunu da ele alınmaktadır. 2004 yılında yayınlanmış olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, sağlık sektöründe çalışanların, hizmet alanları ile ilgili sorumluluk ve yükümlülüklerini artırmıştır.